Συνέντευξη
Διάφορα Είδη Συνεντεύξεων
Τεστ Επιλογής Προσωπικού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συμβουλές για μια επιτυχημένη Συνέντευξη
Προετοιμασία
Ένα πολύ βασικό στάδιο γι να δώσετε μια επιτυχημένη συνέντευξη είναι η προετοιμασία.
Θα πρέπει λοιπών να γνωρίζετε:
Τα τυπικά και ουσιαστικά σας προσόντα και πώς αυτά καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρίας. Να είστε έτοιμοι να τεκμηριώσετε ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του βιογραφικού σας και να μιλήσετε γι' αυτά.
Την εταιρία που θα πάτε για συνέντευξη. Χρήσιμα στοιχεία που θα πρέπει να ερευνήσετε για αυτήν από πριν είναι το μέγεθός της, τη θέση της στην αγορά, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει, και κάποια στοιχεία για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Επίσης βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη διεύθυνση που πρέπει να πάτε και το όνομα και τη θέση αυτού που θα σας πάρει συνέντευξη.
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξη
Η παρουσία σας στη συνέντευξη είναι το πιο σημαντικό μέρος της. Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:
Προσπαθήστε να είστε εκεί περίπου 5 λεπτά πριν από το ραντεβού σας.
Ντυθείτε με καλό γούστο, και όχι εξεζητημένο ή εκκεντρικά. Αποφύγετε τα έντονα σχέδια και χρώματα και τα αξεσουάρ. Προσπαθήστε με την εικόνα σας να κάνετε το μελλοντικό εργοδότη σας να σας φανταστεί αρμονικά συνδεδεμένο με το εργασιακό περιβάλλον.
Μην στενοχωριέστε αν είστε νευρικοί. Αυτό είναι φυσικό και ο εξεταστής θα το περιμένει. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε, μην καπνίζετε πριν προσκληθείτε να το κάνετε. Μη μασάτε τσίχλα.
Φροντίστε να μάθετε το όνομα αυτού που θα σας παίρνει συνέντευξη. Χαιρετήστε τον με τα' όνομά του όταν τον συναντήσετε και όταν φύγετε μετά την συνέντευξη. Φροντίστε να μπείτε στο χώρο της συνέντευξης χαμογελώντας για να γίνετε ευπρόσδεκτοι. Η χειραψία σας παίζει σημαντικό ρόλο και δεν πρέπει να είναι χαλαρή, ούτε υπερβολικά σφικτή.
Να είστε ο εαυτός σας. Να θυμάστε ότι ο εξεταστής θέλει να μάθει κάτι για σας, όχι να ακούσει αποστηθισμένα λόγια. Μην αποκρίνεστε με ένα ''ναι'' ή ένα ''όχι'', αλλά να πολυλογείτε.
Απαντάτε σύντομα και περιεκτικά. Αν παρατηρήσετε ότι ο συνομιλητή σας χάνει το ενδιαφέρον του, συντομεύστε την απάντησή σας, αποφύγετε λεπτομέρειες και περάστε σε άλλο θέμα.
Προσπαθήστε να μη χάνετε τον έλεγχο. Να είστε καλός ακροατής. Στη διάρκεια της συζήτησης φροντίστε να επικεντρώσετε το βλέμμα σας στο συνομιλητή σας και όχι στα έπιπλα ή τα αντικείμενα του γραφείου. Προσέχετε τη γλώσσα του σώματος.
Δώστε έμφαση στους στόχου σας και στα δυνατά σας σημεία. Αυτό θα βοηθήσει τον εξεταστή σας να προσέξει κάτι που δεν φάνηκε στο βιογραφικό σας.
Να είστε ειλικρινής. Κάθε προσπάθεια για παραποίηση ή απόκρυψη της αλήθειας πιθανόν να ανακαλυφθεί αργότερα.
Πιθανές ερωτήσεις.
Μερικοί εξεταστές έχουν κάποιες πάγιες ερωτήσεις τις οποίες θέτουν στους εξεταζόμενους.
Να είστε όμως έτοιμοι και για απρόσμενες ερωτήσεις.
Γιατί διαλέξατε την εταιρία μας για συνομιλία;
Πείτε μας; λίγα λόγια για τον εαυτό σας.
Τι είδους δουλειά σας αρέσει περισσότερο;
Ποια τα δυνατά/ ασθενή σας σημεία;
Γιατί είναι χαμηλοί οι βαθμοί σας;
Ποια τα σχέδιά σας για μελλοντικές σπουδές;
Τι σημαίνει για σας επαγγελματική επιτυχία;
Ποια η πιο ευχάριστη / δυσάρεστη εμπειρία σας μέχρι τώρα απασχόλησή σας;
Πώς θα ενεργούσατε σε περίπτωση που…..
Γιατί εγκαταλείψατε την προηγούμενη εργασία σας;
Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια από σήμερα;
Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Μπορείτε να ετοιμάσετε μια - δυο προκαταβολικά. Μια καλή ερώτηση μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιχείρησης.
Μπορείτε να προκαλέσετε μια ερώτηση που θα δώσει έμφαση στα δυνατά της σημεία.
Ποιες θέσει έχετε διαθέσιμες;
Τι υπευθυνότητες περιλαμβάνει η θέση;
Ποιες είναι οι δυνατότητες εξέλιξης για τη θέση;
Τι ειδικά προσόντα/ γνώσεις ζητάτε;
Παρέχει η εταιρία προγράμματα εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους;
Ποια τα βήματα στη διαδικασία επιλογής;
Πότε αρχίζει η απασχόληση;
Ποιοι οι όροι απασχόλησης;
Αποφύγετε να κατηγορήσετε παλιούς σας εργοδότες.
Να είστε προετοιμασμένοι. Καθώς ετοιμάζεστε για την διαδικασία της συνέντευξης θυμηθείτε ένα πράγμα: ο σκοπός του εξεταστή δεν είναι να σας εκφοβίσει ή να σας υποβάλλει σε ένα δυσάρεστο βασανιστήριο. Είναι να βρει ανθρώπους που κάτι έχουν να προσφέρουν στην επιχείρηση.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Η συνέντευξη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, σε ένα μικρό διάστημα, για σας και τον εκπρόσωπο της εταιρίας να γνωριστείτε. Όπως ο εξεταστής ενδιαφέρεται να βρει κατά πόσο είστε σωστοί για τη θέση, έτσι και εσείς πρέπει να ενδιαφέρεστε να δείτε κατά πόσο η θέση είναι η σωστή για σας.
Επιστροφή
Διάφορα είδη συνεντεύξεων
Ατομική συνέντευξη. Κατά την ατομική συνέντευξη είστε μόνοι απέναντι στο συνομιλητή σας. Ίσως έχετε δύο συνεχόμενες συνεντεύξεις με διαφορετικά άτομα ή μπορεί στην ατομική συνέντευξη να είναι και ένα άτομο που απλώς παρακολουθεί.
Συνέντευξη σε επιτροπή. Η επιτροπή συνήθως αποτελείται από 3 - 5 άτομα. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται να δώσουν τη γνώμη τους περισσότερο από ένα άτομο (π.χ. εργοδότες, προϊσταμένους, διευθυντής).
Μέθοδος πολλαπλής επιλογής (Assessment Centre). Πολλοί υποψήφιοι καλούνται να συμμετάσχουν σε διαδικασία επιλογής όπου χρησιμοποιούνται μια σειρά από διάφορες μεθόδους όπως: μια συζήτηση η οποία παρακολουθείται από ένα ή περισσότερα άτομα, ατομικές / ομαδικές παρουσιάσεις case studies, διάφορες ασκήσεις(π.χ. ασκήσεις πρωτοβουλίας, λήψης αποφάσεων, κ.τ.λ.), συμπλήρωση διαφόρων τεστ κ.α.. Αυτή η μέθοδος επιλογής έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στις επιχειρήσεις.
Επιστροφή
Τεστ Επιλογής Προσωπικού
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της απόδοσης και της ικανοποίησης από την εργασία είναι ο προσανατολισμός του υποψηφίου εργαζόμενου προς θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά του καθώς και η ανάπτυξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και ικανοτήτων που να είναι για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης εργασίας που έχει επιλέξει.
Την τελευταία δεκαετία, λόγω της επίδρασης διαφόρων παραγόντων, όπως η τάση διεθνοποίησης των μεγάλων οργανισμών, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η στροφή των οργανισμών προς την ποιότητα και την εξυπηρέτηση του πελάτη, παρατηρούνται ορισμένες αλλαγές στη φύση των περισσοτέρων επαγγελμάτων και κατ' επέκταση, στα προσόντα και ικανότητες που απαιτείται να έχουν τα άτομα για να προσληφθούν σε μια θέση.
Η σημαντικότερη αλλαγή στην επιλογή προσωπικού παρατηρείται στο ότι δίνεται έμφαση όχι μόνο στα τυπικά προσόντα και στους τίτλους σπουδών αλλά και στα ενδιαφέροντα, στην προσωπικότητα, στην υποκίνηση των υποψηφίων και γενικότερα σε εργασιακές ικανότητες/ συμπεριφορές (competencies) όπως η συνεργασία στην ομάδα, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η ικανότητα προσδιορισμού και υλοποίησης στόχων, η ικανότητα επικοινωνίας, η ορθολογική κρίση, κτλ.
Προκειμένου να υπάρχει ένας επιστημονικός και αντικειμενικός τρόπος επιλογής προσωπικού ώστε να καλυφθεί κατά το δυνατόν η ρήση ''ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση'' , χρησιμοποιούνται σε μεγάλη στην Ευρώπη, αλλά τελευταία και στην Ελλάδα διάφορα τεστ ή ψυχομετρικά εργαλεία μέτρησης.
Τεστ
Υπάρχουν πολλά είδη τεστ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που πρόκειται να μετρηθούν.
Αυτά είναι:
Τεστ διοικητικών ικανοτήτων ή ευφυΐας (Intelligence tests). Σχεδιάστηκαν για να δώσουν μια ένδειξη της γενικής διανοητικής ικανότητας. Περιλαμβάνουν πλήθος ερωτήσεων με λεξιλόγιο, αναλογίες, συνωνυμίες, συγκρίσεις, αριθμητικά θέματα και γενικές πληροφορίες.
Τεστ γνώσεων. Μετρούν τις γνώσεις, που έχει ήδη αποκτήσει ο υποψήφιος και συχνά την ικανότητά του να τις χρησιμοποιήσει για την επίλυση προβλημάτων με τη βοήθεια θεωρητικών ερωτήσεων ή case studies.
Τεστ ενδιαφερόντων (interests tests). Απευθύνονται είτε σε άτομα που έχουν τελειώσει το σχολείο για τον εντοπισμό των επαγγελματικών ενδιαφερόντων τους είτε, για την ανίχνευση του είδους εργασίας που ταιριάζει καλύτερα σε κάποιον υποψήφιο στα πλαίσια μιας μεγάλης επιχείρησης.
Τεστ ικανοτήτων (aptitude tests). Ένα τεστ ικανοτήτων ορίζεται ως το μέσο για την αντικειμενική μέτρηση της ικανότητας ενός ατόμου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και επιτρέπει στον εξεταστή να κάνει συγκρίσεις μεταξύ ατόμων. Οι πιο συνηθισμένες ικανότητες που αξιολογούνται μέσω αυτών των τεστ είναι αυτές του γλωσσικού, Αριθμητικού και Διαγραμματικού Συλλογισμού καθώς και της Παρατηρητικότητας. Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους στους οργανισμούς έχει αυξηθεί.
Τεστ προσωπικότητας (personality tests).Πρόκειται για τεστ που δίνουν πληροφορίες για το σύστημα αξιών του ατόμου, τις συναισθηματικές του αντιδράσεις, την ωριμότητα και τη διάθεση που τον χαρακτηρίζει. Τα ερωτηματολόγια προσωπικότητας στοχεύουν στη μέτρηση διαφορετικών προσωπικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τον εργασιακό χώρο. Τα ερωτηματολόγια προσωπικότητας χρησιμοποιούνται περίπου από το 75% των επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού.
Τεστ επαγγελματικών δεξιοτήτων (competencies tests). Μετρούν συγκεκριμένες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του υποψηφίου στην ανάλογη θέση (επικοινωνία, ομαδική συνεργασία, λήψη αποφάσεων, ανάληψη ευθύνης κ.λπ.).Συχνά περιλαμβάνουν στοιχεία από τεστ προσωπικότητας, ευφυΐας, γνώσεων κ.λπ.
Τεστ εκπαίδευσης (trainability tests).Μετρούν την ανταπόκριση του υποψηφίου στην εκπαίδευση, κυρίως για εργασίες που απαιτούν λεπτομέρεια και τέχνη. Οι υποψήφιοι καλούνται να εκτελέσουν μια εργασία που δεν γνωρίζουν και που μαθαίνουν για πρώτη φορά πριν την εκτέλεση.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:Τα τεστ παίζουν συχνά σημαντικό αλλά συνήθως συμπληρωματικό στην επιλογή καθώς τον κυρίαρχο ρόλο κατέχει η συνενετεύξη.
Επιστροφή